Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят с мачете в Испания не е бил наблюдаван от службите

Хора палят свещи на мястото на атаката пред църква в Алхесирас, 26 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задържаният за нападението с мачете, при което загина един човек, а други четирима бяха ранени в испанския град Алхесирас, е трябвало да бъде екстрадиран от страната заради незаконно пребиваване, обявиха от Националната полиция. Те отрекоха публикациите в местния печат, че той е разследван за тероризъм и е имал криминално досие.

25-годишният Ясин Канза е получил заповед за екстрадиране още през юни миналата година, но процесът по връщането му в Мароко все още не е бил приключил, когато е извършил нападението в двете църкви.

Според министъра на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, който прекрати командировката си в Стокхолм и се върна веднага в Испания, мъжът е действал сам и не е имал съучастници.

Въпреки че по време на нападението е крещял "Смърт на християните" и "Аллах е велик" той не е бил наблюдаван от спецслужбите за радикализация.

Агенти на Националната полиция са претърсили къщата, в която е живял, разпитали са съквартирантите му и са иззели пет флашки и документация, която тепърва ще се анализира, за да се установи дали става въпрос за терористичен акт на религиозна основа.

Според кмета на града, в който стана нападението няма страх сред жителите, но районът е известен с трафика на незаконни емигранти. Той обеща, че ще увеличи броя на служителите в силите за сигурност.

От министерството на вътрешните работи пък припомниха, че по време на управлението на премиера Педро Санчес съставът на Националната полиция и Гражданската гвардия в региона е нараснал с 31%.

След терористичните атаки в Мадрид през 2004 година досега в Испания са арестувани 961 джихадисти при 127 операции и още 128 в други страни при 16 операции, в които са участвали испанските сили за сигурност.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна