Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза седмата книга "Из дневниците на един луд" на Тони Филипов

Снимка: Лора Търколева

2 години след смъртта на журналиста Стойко Тонев неговите почитатели ще могат да се докоснат до седмата книга "Из дневниците на един луд". Тони Филипов, доктор - под това име той пишеше. Той беше започнал работата си по книгата, но не успя да я довърши. Това направи съпругата му Магдалена Гуцева-Тонева и приятели на доктора.

Пред БНР тя посочи, че Тони Филипов е стигнал до средата на книгата, преди да почине. Изцяло той е определил обаче материалът в нея. Включени са текстове от май 2012 г. до края на 2013-а. 

От първата до последната му книга - на която и страница да отворя, намирам нещо абсолютно актуално и за днешния момент, отбеляза супругата му в интервю за предаването "Преди всички". А самият Тони Филипов казваше: "Това нещо не е книга - то е епикриза на живота ни от последните години".

"Някои неща се повтарят, защото проблемите, които са ги извадили на бял свят, не са решени. Ние в последните 20 години се занимаваме с едно и също - решаваме едни и същи проблеми и въпроси", изказа мнението си Магдалена Гуцева-Тонева. Според нея би било много полезно някои от описаните събития да се проверят. 

"Материал си има. Това са нещата, които са издавани, но събрани в книга са като история", смята тя. 



"На Тони съм му помагала чисто технически. Сега като си представих, че трябва да довърша тази работа, първоначално се стреснах", сподели съпругата му и добави, че всички, към които се е обърнала за книгата, са откликнали веднага. 

"Книгата беше пусната да се развива по приятели и съмишленици". 

Според нея сайтът "Редута" трябва да продължи

"Има хора, които продължават да дават статии. /.../ Този сайт е като един връх, убежище на добра журналистика. Може да бъде предизвикателство за млади автори". 

Тони Филипов имаше 2 табута, споделя съпругата му и посочи, че това са политически партии и интервюта в радио и телевизия. Основната причина, според нея, е, че той е знаел, че е силен в текста, който остава: 

"Казваше, че ако приеме едно интервю, трябва да приеме всяко следващо, защото няма как да разделя колегите си".

Тонева каза, че е имало една група хора, която още преди да излезе книгата, са се записали да я получат. "Имаше много мили обаждания и писма за мен, което означава, че този човек им е бил близък", разказа още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна