Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария заплаши с вето, ако ЕС реши да въведе "ядрени" санкции срещу Русия

Виктор Орбан - премиер на Унгария
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Унгария ще наложи вето, ако Европейският съюз реши да въведе санкции срещу Русия в областта на ядрената енергия. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан. Отговорът му идва след призивите на Украйна руската държавна компания "Росатом" също да попадне под ударите на европейските санкции.

"Няма да позволим планът за включване на ядрената енергия в санкциите да бъде приложен", заяви Виктор Орбан в радио интервю. 

По начало Унгария многократно критикува санкциите на ЕС срещу Русия заради руската инвазия в Украйна, заявявайки, че ограниченията не са успели да отслабят значително Русия, но рискуват да унищожат европейската икономика.

Особено неодобрение от страна на Будапеща срещат призивите на Украйна за включване на руската държавна компания за ядрена енергетика "Росатом" в европейския санкционния списък.

В Унгария има построена от Русия атомна електроцентрала, която Будапеща планира да разшири с помощта на "Росатом". Централата Пакш разполага с четири малки руски реактора с общ капацитет от 2 хил. Мегавата, които работят от 80-те години на миналия век. Тя произвежда близо половината от електроенергията в Унгария и получава ядреното си гориво от Русия.

Според подписаното с Русия споразумение от 2014 г., Унгария цели да разшири централата в Пакш с още два руски реактора, всеки от тях с капацитет от 1,2 гигавата. 

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени