Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест общини ще хвърлят отпадъци в клетка с изтекъл срок на експлоатация

Регионалното депо в с. Шереметя
Снимка: Здравка Маслянкова, архив

Една година шест от общините в област Велико Търново ще депонират битовите си отпадъци в клетката на регионалното депо в село Шереметя в извън експлоатационния ѝ срок, защото все още не е избран изпълнителят, който да построи втората клетка.

В края на миналата година изтече 7-годишният експлоатационен срок на клетката, в която общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица извозваха битовите си отпадъци.

Капацитетът на клетката е 217 220 тона и е запълнен, но все още не е приключила обществената поръчка за изграждане на втората клетка, така че депонирането на отпадъците на регионалното депо в Шереметя вероятно ще стане рисково, стана ясно на последното заседание на Великотърновския общински съвет.

Ако няма обжалване на обществената поръчка, изграждането на втората клетка може да започне през февруари, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов.

"Строителните дейности могат да приключат в рамките на 7 месеца до завършването на клетка номер две, а отпадъците ще се депонират на клетка номер едно като при започване на рекултивацията ѝ е възможно част от отпадъците извън капацитета да се предепонират на клетка номер две." 

На този етап от институциите няма отговор има ли екологична опасност при използването на клетката, която вече е извън експлоатационния си срок. 

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна