Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на транспорта: Общините ще успеят да приложат мярката за намаления от 1 февруари

Снимка: БГНЕС

Оптимист съм, общините ще успеят да приложат мярката за намаляване на цените на транспорта от 1 февруари. Това заяви пред БНР зам.-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов.
"Мярката за допълнително компенсиране на намалението за автобусен транспорт за учащи и пенсионери по принцип е национална политика, която се прилага през общините. Тя не е нещо чуждо по начин на прилагане. Остава само да се уточнят техническите параметри, по които ще се приложат, за да се използва малкото време до 1 февруари, при някои от тях може би ще отнеме още седмица, но те ще се справят", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 
Новата социална мярка трябва да влезе в сила от 1 февруари и ще продължи до края на годината.

Държавата е осигурила финансовия ресурс, постановлението вече е факт, каза Найденов. Първите указания бяха изпратени още в четвъртът, посочи той и добави, че ще се провеждат и допълнителни срещи за оказване на административна помощ по отношение на детайлите. Общините могат да се обръщат към колегите от "Автомобилна администрация" за разясняване на мерките и начина на прилагане

Мерките са насочени към най-уязвимите групи от населението, отбеляза заместник транспортният министър и добави:

"Това е една положителна стъпка и мярка, която за първи път дава възможност генерираните печалби и свръхпечалби от бизнеса да стигнат до потребителите". 

Има механизъм за разпределянето на парите по общини, припомни Николай Найденов и подчерта, че няма новост при технологията на прилагане, а има само увеличение на размера на средствата

Не трябва да има притеснения и относно намаленията за пенсионери, защото отстъпка е давана и до момента, сега просто тя се увеличава, обясни той.

За междуселищните автобусни превози Найденов подчерта, че досега никога не е имало такъв финансов ресурс за дофинансиране: "От нас зависи по правилен начин да приложим мярката, за да повлияе на уязвимите групи". 
Министерството разчита общините съвестно да приложат мерките, за да няма злоупотреби и хората да бъдат облекчени. 

Запитан за контрола по мярката, зам.-министърът подчерта, че основният ангажимент е на общинско ниво:

"Тези средства се предоставят на общините. Те са длъжни по адекватен начин да ги употребят и след това да се отчетат към нас. /.../ Задължително ще има строг контрол от наша страна, но основният ангажимент е на общините".
Екипите на общините в страната ще изчакат публикуването на решението на Министерския съвет за преференцията за пътуване в градския транспорт. В различните общини реалните намаления ще са различни, съобразени с цените в момента на превозните документи. Ще бъде предоставен и телефонен номер от министерството за отговор на въпросите, които ще възникнат от страна на общините. 

За ситуацията в София, както и цялото интервю с Николай Найденов чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна