Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК изпраща на МФ прогнозна сметка за средствата за изборите на 2 април

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова
Снимка: БГНЕС, архив

В отговор на запитване от Министерството на финансите (МФ)  Централната избирателна комисия (ЦИК) изпраща прогнозна сметка за необходимите средства за организация и провеждане на предсрочните парламентарни избори на 2 април от страна на Комисията.

Посочени са разходи за възнаграждения и осигуровки на заетите по трудови и граждански договори, възнагражденията на членовете на Районните и секционните комисии.

ЦИК дава разчети и за материално техническо осигуряване на вота - включително отпечатването на хартиените бюлетини, компютърната обработка на резултатите, разяснителната кампания, обучението на районните и на секционните  комисии, средства за медийни пакети.

Секретарят на ЦИК Севинч Солакова посочи, че ще са необходими и допълнителни средства извън описаните, с които да се обезпечи машинното гласуване.

"С оглед и на досегашната практика, която се оказа удачна, и с оглед на това, че много от въпросите предстоят допълнително за уточняване, предлагаме отделно да бъдат предвидени средства за това машинно гласуване, включително за специализираната хартия с допълнителна защита, както и за звеното за управление на машинното гласуване".

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна