Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка в с. Яхиново срещу планове за предприятия на земеделски земи

Яхиново е най-голямото село в Кюстендилска област
Снимка: Кирил Фалин, архив

Близо 1500 души са се подписали в най-голямото кюстендилско село Яхиново срещу бизнес намерение за изграждане на предприятие за преработка на пластмасови отпадъци, както и на други мощности върху терен от земеделски земи, каза кметът Софка Скоклева.

Местните хора са против разполагането на индустриална зона в селото от около 160 декара, което ще унищожи плодородната им земя.

Борбата на хората в Яхиново срещу замисленото предприятие за преработка на пластмасови отпадъци е от 2019 г., напрежението обаче сега ескалира, каза Методи Захаринов от инициативния комитет, започнал подписката.

"Вредности, ама много вредности, един букет от химия. Буквално в атмосферата. Отделно в самия технологичен процес има едно нещо, което се нарича изпиране на боклука. Този изпран боклук ще се съхранява във водоплътна яма, както и да ви звучи този термин. Такова нещо водоплътна яма няма. Като доказателство мога да ви кажа, че водоплътната яма от сероочистващите инсталации на 101 и 102 на ТЕЦ "Бобов дол" унищожи водата на Баланово и Палатово. Такова чудо няма. Подпочвените води на Яхиново са на 5 метра."

Подписката ще бъде внесена в Общината и в Общинския съвет в Дупница, ще бъде изпратена в комисията по жалбите на граждани в Народното събрание, до омбудсмана и до други институции.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна