Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел имат шансове да разширят туристическото си партньорство

Посещение израелският министър на туризма Хаим Кац в Банско - 2023 година
Снимка: Кети Тренчева

България и Израел имат всички шансове да  разширят туристическото си партньорство  в много по-широк спектър. Тази заявка даде по време на двудневното си посещение израелският министър на туризма Хаим Кац,  който предпочете страната ни за първата си визита в чужбина. Във вторник той беше гост на планинския ни курорт Банско заедно с проф. Мариела Модева, заместник-министър на туризма

Приятна изненада за министър Кац  бе срещата му с израелски младежи, дошли да карат ски. А фактът, че  освен писти, в района има изобилие от минерални води и спа хотели, го спечели окончателно.

"Това, което чух от израелците тук в Банско е, че всичко им харесва. Доволният клиент е най-добрата реклама.

Мисля, че има големи възможности за сътрудничество между давата народа.  Могат да се организират добри медицински конгреси, на които израелските лекари да предадат своя опит и познания", каза за БНР израелският министър на туризма Хаим Кац.

При гостуването си в Банско министър Хаим Кац  даде да се разбере, че  е човек на краткия изказ и действието. Към местната власт и представителите на туристическия бизнес той се обърна с думите „ Кажете с какво да ви помогна“.

След което  пожела да види ски-зоната и на Бъндеришка поляна и сред многото скиори той чу и родния си език. Младежи от Израел  пиеха чай  след удоволствието да карат  ски. Министър Кац седна до тях  и в разговор получи информацията, която му трябваше.  След ски зоната  гостът разгледа няколко  хотела , в които по традиция отсядат туристи от  Израел. Прояви  голям интерес и към възможностите  за други инвестиции в района.

Туристическият обмен  между България и Израел  е приоритет на нашето министерство на туризма. 

Освен културния, исторически, зимен, балнео и бизнес туризъм, има и други ниши, с които страната ни е атрактивна за  гостите от Израел.  Като възможностите да се насладят на прекрасната ни природа,  да провеждат научни форуми, особено в областта на медицината и иновациите.  На тази тема разговаряха със заместник-министъра на туризма проф. Мариела Модева.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна