Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП и ДБ сезираха Конституционния съд срещу промените в Изборния кодекс

ПП и ДБ сезираха Конституционния съд срещу промените в Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

ПП и ДБ сезираха Конституционния съд срещу промените в Изборния кодекс. Под жалбата са се подписали 71 депутати. 

Три са основните мотиви, с които се атакува решението на 48-ия парламент, обясни Никола Минчев от "Продължаваме промяната": 

"На първо място, това, което оспорваме пред Конституционния съд, е въвеждането на избор пред част от българските граждани как да гласуват - дали с хартиена бюлетина или с въведената бюлетина, отпечатана от машина. Този избор е само за част от гражданите. За друга част - за тези, които гласуват в секции с под 300 избиратели - нямат право на избор. Това е неравнопоставено третиране на българските граждани. Второ, превръщането на машинното гласуване в на практика едно отпечатване на бюлетини, защото това тотално обезсмисля машинното гласуване и то не отговаря на обичайните стандарти за такова".

Третият мотив е начинът, по който е приет законопроектът – на второ четене той е „ тотално прекроен и на практика основните промени са приети само веднъж през пленарна зала – на второ четене“. 

Депутатите от двете формации не очакват КС да се произнесе до предстоящите предсрочни избори, тъй като делата при досегашната практика се решават между 6 месеца и година. 

На въпрос дали това е стъпка към предизборно обединение Атанас Славов от "Демократична България" коментира:

"Ние заедно работихме по искането до Конституционния съд. Работим заедно в последната една година. Това е стъпка към засилване на нашето партньорство".




По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени