Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопското село Стоманци, административният абсурд

Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

Административен абсурд. Така може да се определи ситуацията в родопското село Стоманци. То може би е единственото в България, разделено между две съседни общини. Местните жители твърдят, че това им създава не малко проблеми, дори и при гласуване.

Звучи необичайно, но е факт. Село Стоманци е разделено на две. С единия крак може да си в община Джебел, а с другия – в община Кирково. Може да се събудиш в едната община и пет минути по-късно да закусваш в другата. Може къщата да е в Кирково, а дворът – в Джебел. Административната граница на места минава не само през главната улица, но и през имоти. Дори землището на Стоманци се поделя между двете общини.

Кметът на Стоманци Юзджан Али е кмет само на част от жителите – тези, които са регистрирани в община Кирково. Останалите разчитат на кмета на село Ридино, което е в община Джебел. Един от тези хора е Назим Бекир. По време на избори, вместо да гласува в кметството на Стоманци, което е на метри от къщата му, той пътува. 

Проблемът се оказал по-сериозен, когато местните хора започнали да вадят нотариални актове за имотите си. Така те разбрали, че са разделени – част от имота е в едната община, част – в съседната, обяснява Али. Твърди, че сред хората има нагласа селото да се обедини и дава още примери за административни пречки.

Парадоксът в Стоманци води началото си веднага след демократичните промени. В първите години на 90-те били направени карти на възстановената собственост. Очакванията били те да покажат точно къде е границата на урбанизираната територия и къде на землищата. Работата обаче не била свършена както трябва, разказва кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той твърди, че общините Кирково и Джебел имат добрата воля да поправят тази абсурдна грешка, въпреки че една от тях ще изгуби част от територията си. Според него проблем в момента е път, който освен че не е отразен на картите, но и лъкатуши ту в едната, ту в другата община.

Ситуацията в Стоманци не е трагедия, но тя е като басня, от която може да се извлече поука, казва още Сюлейман.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна