Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак Джокович с десети финал на Откритото първенство на Австралия

Новак Джокович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбинът Новак Джокович се класира за безпрецедентния десети финал на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Във втория полуфинал от програмата поставеният под номер 4 в схемата Джокович победи американеца Томи Пол със 7:5, 6:1, 6:2 за два часа и 22 минути игра. В спора за титлата в неделя бившият водач в световната ранглиста ще срещне гръка Стефанос Циципас, който по-рано днес се наложи в четири сета над руснака Карен Хачанов.

За Джокович предстоящият финал ще бъде 33-ти в турнирите от Големия шлем, като той се стреми към 22-ра титла, с която да изравни испанеца Рафаел Надал по най-много спечелени отличия при мъжете. С днешната си победа сърбинът записа 27-ми пореден успех на Откритото първенство на Австралия и подобри рекорда на американеца Андре Агаси, който спечели 26 поредни мача в Мелбърн в началото на този век.

Джокович и Циципас досега са играли само веднъж на финал на турнир от Шлема - това се случи през 2021 година, когато Джокович спечели титлата на "Ролан Гарос" в пет сета след обрат от 0:2. За Циципас това е и единственото участие в мач за трофей до момента. В официални мачове досега двамата са се срещали 12 пъти, като предимството на сърбина е убедително - 10:2.

В полуфинала с Пол, който дебютира на тази фаза на турнири от Големия шлем, Джокович имаше известни затруднения само в първия сет. В него сърбинът бързо поведе с 5:1 гейма, но допусна отпускане и Пол изравни за 5:5. Надеждите на американеца за нещо повече обаче бързо бяха попарени, тъй като Джокович спечели следващите седем гейма, за да поведе със 7:5, 5:0. До края Пол успя да спечели още само три гейма и не постави под никакво съмнение превъзходството на именития си съперник.

"Подкрепата на феновете означава всичко за мен. На този етап от кариерата ми аз се нуждая от този двигател. Благодарен съм им, защото те наляха достатъчно гориво в краката ми, за да преодолея този противник. Чувствам се супер, на 110 процента. Стефанос ще види след два дни на какво ниво съм. Не съм толкова свеж, колкото в началото на турнира, но работих много във фитнеса в предсезонната подготовка. Бил съм в тази ситуация много пъти и знам как ще се чувствам преди финала. Щастлив съм, че запазих самообладание в края на първия сет на мача. Това бе ключовият момент в него. След това започнах да удрям топката много по-чисто. Благодарен съм, че отново съм на финал. Винаги съм имал силно въображение, но никога не съм си представял, че ще играя 10 финала за 16 години. Без семейството и без екипа ми това нямаше да бъде възможно. На корта ти носиш отговорността и ти приемаш позитивите, но моят екип е в основата на успехите ми. Спечелих предишния финал със Стефанос. Спомням си, че беше изключителна физическа и емоционална битка. Той е един от най-интересните хора в тура не само на корта, но и извън него. Нека по-добрият от нас да спечели. Първото място в ранглистата е заложено на карта, така че залогът е много голям", каза Джокович след 40-ата си поредна победа на австралийска земя.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени