Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис".

Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат, част от някогашната Австроунгарска империя. Фолклорът на банатските българи е съчетание от северняшки, унгарски и румънски движения и музика. В тях се усеща западноевропейското влияние, което внимателно се преплита със самобитния български фолклор, пазен грижливо през вековете на изгнание.

За годините на своето съществуване ансамбъл "Фалмис" успя да създаде приятелства и да си сътрудничи с различни фолклорни формации, обогатявайки репертоара си постоянно. В редиците на "Фалмис" танцуват както потомци на банатски българи, така и много сподвижници и приятели, които споделят страстта ни към историята и танците.

Проектът се осъществява по Програма за възстановяване и развитие на любителски организации в областта на любителското творчество на Национален фонд "Култура".

Чуйте разговора със Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България, основателка на "Фалмис".

Снимка – Ансамбъл "Фалмис"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени