Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес и утре в Чехия се провежда вторият тур на изборите за президент

Петр Павел гласува на втория тур на президентските избори в Чехия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес и утре в Чехия се провежда вторият тур на изборите за президент. На балотажа са бившият генерал и дипломат Петр Павел срещу бившия премиер, популист и милиардер Андрей Бабиш.

Финалът на кампанията бе изпъстрен с остри нападни, особено от страна на щаба на Бабиш, като в интернет дори се появи новината, че соченият за фаворит на изборите Павел е починал, на което той отговори в стила на агент 007, като написа в Инстаграм "Не е време да умреш". Войната в Украйна стана една от основните теми тема на кампанията в Чехия, в която Бабиш се представяше като привърженик на мира. Той често напомняше, че опонентът му Павел е бил командващ в натовската йерархия. На което му бе отговорено, че не генералите започват войните, а политиците, особено безотговорните.

Според последните проучвания на общественото мнение Петр Павел има преднина от около 8 процента. Изборите са двудневни и ще завършат утре в ранния следобед, като само няколко часа по-късно официално ще бъде съобщено името но новия президент на Чехия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна