Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Рейндерс: 65 хилияди инцидента в Украйна могат да се окажат военни престъпления

Дидие Рейндерс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имаме информация за 65 хиляди инцидента в Украйна, които могат да се окажат военни престъпления. Това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след края на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Стокхолм, на който страните членки обсъждаха създаването на международен трибунал на престъпленията на Русия там.

14 страни членки започнаха разследвания на национално ниво за престъпленията, извършени в Украйна, заради убити техни граждани там, например, журналисти, съобщи еврокомисар Рейндерс.

На агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие ЕВРОЮСТ е даден нов мандат да съхранява и анализира доказателства за съществени международни престъпления, каза шведският министър на правосъдието Гюнар Стрьомер. По повод броя на инцидентите, които биха могли да се окажат военни престъпления, еврокомисар Рейндерс подчерта:

"Тези цифри илюстрират факта, че  разполагаме с най-големия брой документирани  военни престъпления от когато и да било. Това включва престъплението "агресия", което е много специфичен тип. Както се произнесе Международният военен трибунал в Нюрнберг през 1946-та година, агресивната война е най-голямото международно престъпление".

Рейндерс напомни, че Украйна, заедно с няколко страни-членки и с подкрепата на ЕВРОЮСТ е създала съвместни разследващи екипи преди година в началото на войната. Трибуналът, който предстои да бъде създаден, трябва да има широка международна подкрепа, в т.ч. и от ООН, каза Рейндерс.

"Бих казал, че може би това е повратна точка, защото ще покаже не само на тези, които извършват агресията в Украйна, но и на такива, които възнамеряват да извършат военни престъпления по света, че сме започнали процес, при който те рискуват да бъдат изправени пред трибунал или съд през целия си живот", посочи още Рейндерс.

Той допусна, че трибуналът може да бъде в хибриден формат, тоест да е базиран в Украйна с международно представителство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна