Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за маестро Михаил Милков

Маестро Михаил Милков
Снимка: Архивен фонд на БНР

През 2023 г. отбелязваме 100-годишнината от рождението на големия български хоров диригент Михаил Милков - дългогодишен ръководител на Смесения хор на БНР.

Оценка за Милков дава дългогодишният ръководител на Музикалните състави на БНР - големия наш композитор Георги Минчев:
“Той бе еталон за творческа безкомпромисност, педантично строг към себе си и колегите, но невероятно отзивчив и добронамерен.“

Михаил Милков е роден на 22 януари 1923 г. в Лом. Завършва Музикалната академия в София, учи хорово диригентство при Светослав Обретенов. Още като студент ръководи хоровете на фабрика „Пролетарии“ и на Медицинската академия. От 1954 г. е диригент на хор „Родна песен", с който постига първите си блестящи успехи - първа награда на полифоничния хоров корнкурс в Арецо, Италия, през 1967 г. Две години по-късно е класиран като най-добър хор в конкурса на Би Би Си „Нека пеят народите“. Милков ръководи в различни периоди мъжкия хор „Кавал“ и русенския хор “Дунавски звуци“ - с него гостува в Париж и под диригентството на Рикардо Мути хорът участва в изпълнието на ораторията „Иван Грозни“ от Прокофиев.

Но най-значима е работата на Михаил Милков със Смесения хор на БНР, продължила 40 години. Повече от 500 са записите, направени от този състав за фонотеката на БНР - от песни до мащабни ораторрии и кантати, сред тях и огромно количество български творби. Висок професионализъм хорът демострира и със самостоятелните си концертни участия, гостувания в чужбина, работа с най-големите диригенти на нашето съвремие: Хербет фон Караян, Каудио Абадо, Рикардо Мути и др. Милков организира и камерен мъжки хор, с който през 1981 и 1983 г. участва в спектаклите на операта „Лоенгрин“ от Вагнер в Миланската Скала. 

Михаил Милков напусна този свят на 17 януари 2003 г. В Златния фонд се съхранява негово интервю от 1972 г., в което говори за работата си със Смесения хор на БНР. Чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна