Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убити и ранени при стрелба в квартал с еврейски заселници в Източен Йерусалим

Израелски сили близо до мястото на стрелба в Неве Яков, Йерусалим
Снимка: Ройтерс

Нападател откри огън в квартала Неве Яков в Източен Йерусалим, населен с еврейски заселници, предадоха Ройтерс и Би Би Си.

Най-малко 7 души са убити, съобщава "Джерусалем пост". Още 10 души са били ранени, допълва изданието.

На място има парамедици и сили за сигурност. Нападателят е бил застрелян при опит за бягство.

Стрелбата е била в района на синагога и се разглежда от полицията като терористичен акт.

Трима от ранените са в тежко състояние. Нападателят е жител на Източен Ерусалим, съобщи преди малко началникът на местната полиция Дорон Тургеман.

Без да поема изрично отговорност за атаката, палестинската групировка Хамас я определи като отговор на, “престъплението”, извършено вчера в Дженин. При акция на израелската армия в този град на Западния бряг на река Йордан вчера бяха убити най-малко 9 палестинци.

Напрежението между израелци и палестинци се засили през последните няколко дни, като Палестина обвини Израел в убийството на най-малко четирима души след нахлуване в бежански лагер и двете страни си размениха нови атаки.

По-рано днес израелски бойни самолети бомбардираха контролираната от Хамас ивица Газа, в отговор на ракетни атаки от палестинска страна.

Съединените щати и Русия побързаха да осъдят нападението в Неве Яаков. Американският посланик Том Найдс обяви, че е “шокиран и ужасен” от насилието в деня на възпоменанието за Холокоста. Заместник-председателят на Съвета на Федерацията Константин Косачов определи нападението като “цинично” и “ужасяващо”.

Държавният департамент на САЩ осъди "очевидния терористичен акт" в Йерусалим, каза заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател.

Пател каза пред репортери на брифинг, че американски служители поддържат връзка с израелските си колеги и че не очаква промени относно визитата на държавния секретар Антъни Блинкен в Израел следващата седмица, предаде Ройтерс.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Съединените щати ще продължат да призовават всички страни за деескалация на конфликта на Западния бряг, след като стрелба в синагога в Йерусалим доведе до смъртта на най-малко седем души.

Прессекретарят подчерта, че Вашингтон остава "дълбоко загрижен от ескалиращия цикъл на насилие" и че САЩ са "тясно ангажирани с израелските и палестинските власти" през последните няколко дни, за да предотвратят по-нататъшни загуби на цивилни животи и да подобрят ситуацията със сигурността.

"Палестинците и израелците еднакво заслужават да живеят безопасно и сигурно", подчерта Жан-Пиер, отбелязвайки, че деескалацията ще бъде тема, засегната и от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на планираното му посещение в Израел следващата седмица.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!