Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия пусна "Леопард"-ите

Маркус Койп: Украйна трябва да подготви своя пролетна офанзива

Лиана Фикс: Сега беше подходящ момент Германия да покаже, че може да е лидер в Европа

Германски танк "Леопард" 2А6
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историята, разказана от Ерих Мария Ремарк в романа „На Западния фронт нищо ново“, е на почти 100 години. Но днес се разиграва в Украйна.

"Там се води окопна война, както и по време на Първата световна, а влизането на английските танкове обръщат хода на бойните действия", казва Маркус Койп, преподавател във военната академия в Цюрих.

Паралелът със събитията от тази седмица е очевиден – Германия се съгласи да предостави на Украйна от своите модерни танкове "Леопард". Най-после, биха казали някои.

Миналата есен германският филмов режисьор Едвард Бергер възкреси литературната класика "На Западния фронт нищо ново" и филмът му се превърна в един от фаворитите за тазгодишните награди "Оскар" с цели 9 номинации.

Дали обаче решението за доставката на танкове за украинската армия ще се превърне в решаващия фактор за обрат във войната в Украйна?

Интервю с военния експерт Маркус Койп и с политолога Лиана Фикс от Съвета за външни отношения във Вашингтон:

От колебливия Олаф германският канцлер тази седмица се превърна в лидера Шолц. Макар още от срещата на контактната група за Украйна в Рамщайн миналия петък да беше ясно, решението на Берлин да предостави на Украйна танкове "Леопард" от наличностите на Бундесвера и да разреши реекспорта на машини от други страни дойде формално в сряда:

Ще предоставим на Украйна танкове "Леопард 2". Решението ни е резултат от интензивни консултации с нашите съюзници и международни партньори. Искам изрично да подчертая – беше правилно да не позволим да бъдем притискани, а да настояваме за тясна координация в тази тежка ситуация. Така ще бъде и в бъдеще, заяви Шолц в Бундестага. 

Грешка ли беше тактиката, която избра канцлерът или все пак мъдро поведение, защото не допусна ескалация? 

Маркус Койп, германски военен експерт от военната академия в Цюрих е краен в оценката си:

Това беше не само грешка, а направо катастрофа. Особено за доверието в Германия като съюзник на западните партньори и на Украйна.

Берлин не спря да повтаря, че без американците няма да доставя нападателни оръжия на Украйна, но че това не означавало, че подлага американците на натиск.

Натискът върху администрацията на Байдън за доставката на "Ейбрамс" не беше само от Берлин. Призивите от Конгреса например ставаха все по-настойчиви с всеки изминал ден. Но винаги в контекста на основната причина: да се отприщи доставката на германските "Леопард"-и още преди пролетта, коментира д-р Лиана Фикс от Европейския съвет за външна политика във Вашингтон и подчертава, че мъчителната дискусия в Германия около доставката на танкове е нанесла сериозни щети върху имиджа на европейците:

Защото в крайна сметка се оказа, че за Берлин коалиция само Великобритания, Полша, Финландия и другите европейски държави, които изразиха готовност да предоставят бойни танкове на Украйна, се оказа недостатъчна, а настояваше докрай за участието и на американците.

А какви щети понесоха отношенията със САЩ?

Във Вашингтон са ядосани, но това ще им мине бързо, защото и за двете страни добрите отношения са от първостепенно значение. Войната не позволява да се губи време в мръщене и обсъждане на отношенията. Трябва да се действа.

В същото време във Вашингтон се питат, ако и при такова решение като доставката на въоръжение за Украйна Съединените щати трябва да бъдат водещата сила, и европейците не могат да се разберат помежду си, тогава как Европа иска в бъдеще да бъде самостоятелна, включително в отбраната си? Американците винаги ще ни трябват, но сега беше подходящ момент Германия да покаже, че може да е лидер в Европа.

Въпросът има и военен аспект – доколко доставката на танкове от различни системи има смисъл или наистина става дума само за дипломатическо решение заради германската блокада?

Ако бях украински механик, щях да се хвана за главата. Танковете са едни от най-сложните военни машини и трудни за поддръжка. А украинската армия сега изведнъж ще трябва да се справя с американските "Ейбрамс", с германските "Леопард", с британските "Челинджър" и с френските "Льоклерк", които вероятно също ще бъдат изпратени на Украйна.

Танкът не е само бронирано превозно средство. Той е част от цяла логистична верига за гориво, резервни части, муниции и т.н. И за да има смисъл, тази верига също трябва да бъде организирана. Маркус Койп обяснява, защо изпращането на американските "Ейбрамс" е символично:

Американците ще помагат основно с доставките на гориво и муниции, не толкова с танковете "Ейбрамс". Тази помощ е от решаващо значение. Освен това боеприпасите в рамките на НАТО са стандартизирани, така че американците могат да подсигурят муниции за "Леопард"-ите.

Могат ли 100 танка, колкото се очакват общо да пристигнат в Украйна, да променят ситуацията на фронта?

Да, могат. Вероятно Германия няма да е водеща в доставките, а други европейски държави, които показват и по-силен политически ангажимент. Говоря за Полша и Финландия. А и да не забравяме американците, казва Койп, и обяснява, че американската армия поддържа резервни наличности в цял свят. Базите са общо 7, две от тях са в Европа, и по-специално в Германия. „През тези бази минава и голяма част от военните доставки за Украйна“, допълва военният експерт. А до тях ще се стигне, ако Русия действително се подготвя за пролетна офанзива, както твърдят западни разузнавателни служби.

Според мен това очакване е преувеличено. Има много нереалистични размишления, като например, че в горите на Беларус край украинската граница чакат 700 хиляди руски войници. От друга страна Русия наистина струпва ресурси и се подготвя за пролетта, защото едва след тежките зимни месеци руснаците ще могат изобщо да проведат някаква механизирана операция.

Ситуацията на фронта много напомня на Първата световна война. Фронтът е замръзнал – в буквалния и в преносния смисъл. Води се окопна война. Това, което ще раздвижи бойните действия, са нападателните оръжия. Това важи и за двете страни. Естествено, руснаците също ще се опитат да мобилизират танковите си бригади.

Това, от което Украйна се нуждае, за да защити територията си срещу руския агресор и да изтласка руската армия от своята територия, са модерни танкове.

Как завършва Първата световна война знаем. Маркус Койп има прогноза за сегашната война:

Хубавото е, че не всички правителствени ръководители са толкова колебливи както германският. Танковете ще пристигнат в Украйна и ще променят хода на войната, въпросът е кога. И понеже попитахте за пролетната офанзива на Русия – Украйна трябва да подготви своя пролетна офанзива. Но времето я притиска. До април остава малко време. Украинците трябва да го използват за обучение и организиране на доставките на гориво и муниции. Ако Украйна успее да се справи до април, сигурен съм, че ще успеят да пробият фронтовата линия. И тогава войната ще свърши през октомври или ноември.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!