Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боби Бобев: Белград и Прищина трябва да направят отстъпки. Натискът е в двете посоки!

Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

И Белград, и Прищина трябва да направят отстъпки. Натискът е в двете посоки. Това заяви пред БНР дипломатът Боби Бобев - бивш посланик на България в Албания и Косово, в коментар за поставения от Запада план за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. 

Това е една от най-горещите точки на Балканите и риск винаги съществува, подчерта той и припомни, че периодично там възникват кризи и двете страни взаимо се обвиняват за това.

Според него мекият подход към този проблем - чрез продължаване на диалога с цел пълна нормализация на отношенията, не върши работа. Беше невъзможно кризите да бъдат прекратени по този начин, смята дипломатът. По думите му отношенията са изострени, а от 2018 г. насам не е постигната нито една стъпка напред. 

Подходът трябваше да се смени и това се очакваше, категоричен бе Боби Бобев в предаването "Събота 150" и обясни: 

"Въпросът беше не дали ще се смени подходът, а кога точно ще стане това. Очевидно последните кризи в отношенията лишиха от търпение партньорите в този натискът върху Прищина и Белград. Натискът е в двете посоки. Търси се компромис. Той е между двете страни. За компромиса важи една хубава стара формулировка - че едно споразумение е сполучливо, когато и двете страни са еднакво недоволни от него".
 
Той отбеляза, че последните кризи са довели нещата до там, че в партньорство ЕС, НАТО и САЩ "тропнаха по масата и казаха или - или".

"Мисля, че това, което се случи в последните седмици, беше поставянето на един ултиматум", добави дипломатът. 

По думите му въпросът вече е поставен ребром. Западът в желанието си да се намери изход от този омагьосан кръг е поставил въпроса с нужната острота и условия, каза той:

"С известна тъга ще трябва да се съгласят и Белград, и Прищина. Отстъпки трябва да направят и двете страни".

Според него решенията са трудни, но без тях диалогът няма да може да бъде преместен напред и няма да бъде намерена формулата за изход от този омагьосан кръг.
Сръбският президент Александър Вучич има достатъчно силни позиции в сръбския политически живот и има достатъчно силно мнозинство в парламента, подчерта още Бобев и изказа мнението си:

"Може би ще успее да убеди това мнозинство - на неговата партия плюс съюзни политически структури, да направи стъпката назад и да приеме компромиса". 

Много е важно съдържанието на този френско-германски план, категоричен бе Боби Бобев. По думите му в него не се формулира изискване за формално признаване на двете държави. Той припомни думите на Вучич, който не веднъж е казвал, че няма да признае независимост на Косово. 

Според дипломата обаче Сърбия ще трябва да промени своята Конституция, защото в нея пише, че Косово е неделима част от Сърбия. В плана съществува позицията, че двете страни трябва да признаят собтвената си държавност в сега фискираните актуални граници, посочи Бобев:

"Косово трябва да бъде неформално призната от Сърбия, но Сърбия ще се съгласи с това, че Косово веднъж завинаги е излязла от нейната територия". 

Тази червена линия за положението на сръбското население в Косово може да бъде решена чрез създаване на Асоциация на сръбските общини, смята Боби Бобев. Според него обаче ако една такава спогодба не съответства на косовското законодателство, то тогава то трябва да бъде променено. 

Премиерът на Косово Албин Курти ще бъде принуден да прави отстъпки в различни посоки, заяви дипломатът и изрази надежда, косовският премиер си е научил урока. Опозицията в косовския парламент заема позицията на ЕС и САЩ за преодоляване на кризата в диалога и намиране на решение, припомни също той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени