Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийското "да" за България в Шенген - заложник на вътрешнополитически битки

Австрийският канцлер Карл Нехамер (на преден план) по време на визитата му в София, януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Регионалните избори в Долна Австрия, най-голямата провинция в Австрия, предопределят реториката на Виена за влизането на България в Шенген.

Това обясни в предаването "Събота 150" международният редактор Весела Владкова.

"Провеждането на регионални избори винаги дава много ясна картина за настроенията в страната и точно тези настроения не са по вкуса на канцлера Нехамер, защото неговата Народна партия, консервативната партия, управляваща в Австрия, губи цели 12% в допитванията преди утрешния вот, и всичко това - за сметка на крайната десница – Партията на свободата, която в утрешния ден вероятно ще добави около 10% към резултата си от предишния вот."

Затова по думите ѝ най-добрата тема, която е в състояние да привлече повече избиратели и да взриви всяка предизборна кампания, е миграцията.

В деня след изборите темата за ветото срещу България и Румъния ще падне, обобщи Владкова мнения в австрийската преса. В един от коментарите се казва, че пътят на мигрантите е през България и Сърбия, а след това по-скоро през Хърватия, а не през Унгария, в посока Западна Европа.

"Но Хърватия влезе в Шенген, тъй като австрийците прекарват лятната си почивка на Адриатика, а не на Черно море и това просто е наклонило везните. Плюс още един момент - Хърватия даде на съседна Австрия достъп до терминалите си за втечнен газ."

"Има, естествено, лицемерие. Така и не съм чула от австрийското правителство конкретни критерии – какво означава Шенген не работи."

Влизането в Шенгенската зона означава много повече от спестяването на 10-15 минути на граничния контрол, каза още Владкова.

Тя припомни, че през 2013 г. от редица западноевропейски държави е имало организирани пътувания на правозащитници в нашата гранична зона с Турция, които са заявявали, че не искат да се строи нова крепост Европа - две години преди Ангела Меркел да произнесе прословутата си фраза "Ще се справим", а "сега изведнъж същите тези хора в лицето на Нехамер пледират ЕК да ни даде пари да укрепим именно тази ограда".

"Има много сериозен отпор от ЕК, която заявява, че няма да финансира строеж на огради по външните граници на ЕС. Странна е тази загриженост на Австрия как ЕС оставя България сама с този проблем. Докато 27-те не се обединят около обща европейска миграционна политика, решението на този проблем няма да се случи. Не можем да затворим границите 100%, това е невъзможно."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!