Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арина Сабаленка триумфира в Мелбърн

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арина Сабаленка (Беларус) спечели титлата при жените от Откритото първенство на Австралия по тенис. Сабаленка победи на финала Елена Рибакина (Казахстан) след обрат с 4:6, 6:3, 6:4. Двубоят на „Род Лейвър Арина“ продължи два часа и 29 минути и предложи страхотно зрелище за публиката.

Това е първи трофей от Големия шлем за родената в Минск 24-годишна тенисистка, спечелен при първия й финал на подобно ниво. Тя ще се изкачи до второто място при следващото обновяване на световната ранглиста при жените. Досега най-добрият й резултат беше достигане до полуфинал на Уимбълдън (2021) и Откритото първенство на САЩ (2021, 2022), а в Австралия беше стигнала само до четвъртия кръг преди тазгодишната надпревара.

Сабаленка остава непобедена през 2023-а и удължи перфектната си серия на 11-0, като на финала загуби едва първи сет на турнира и от началото на годината. Тя пласира 17 аса, преодоля 7 двойни грешки и направи 51 печеливши удара срещу Рибакина, ставайки първата тенисистка, която печели титлата на сингъл, състезавайки се под неутрален флаг заради войната в Украйна.

Шампионката от Уимбълдън през 2022-а Елена Рибакина не успя да добави втора титла при втория си финал в последните три турнира от Шлема. Представителката на Казахстан спечели първия сет с 6:4 след като осъществи пробив в третия гейм и поведе с 2:1. Арина Сабаленка върна пробива и изравни за 4:4, но веднага допусна нов пробив след двойна грешка и впоследствие загуби сета.

Петата поставена при жените поведе с 3:1 след пробив в четвъртия гейм от втората част, взе аванс от три гейма и затвори сета при 6:3, за да изравни резултата.

Третият сет бе изпълнен с напрежение и бе решен с един пробив, който Сабаленка направи за преднина от 4:3. Тя допусна двойна грешка при първия си мачбол и пропиля още два, преди да спечели при четвъртата си възможност с 6:4 срещу 23-годишната Рибакина.

По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени