Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 145 години Кюстендил посреща Освобождението

Днес с шествие-поклонение и възстановка кюстендилци отбелязаха историческото събитие

Снимка: Кирил Фалин

Кюстендилци преживяха драматизма на историческите събития отпреди 145 години, когато градът посреща своето Освобождение. 
Десетки кюстендилци се включиха в шествието, което тръгна от площад "Велбъжд" до паметника на Ильо войвода, а стотици гледаха възстановката пред къщата музей на големия българин за 145-годишнината от Освобождението на града.

Венци  цветя бяха положени пред монумента на войводата, както и на гроба на генерал Николай Савойски, първият губернатор на града.

В шествието-поклонение се включиха областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на Кюстендил Петър Паунов, представители на политически и обществени организации, много граждани.

Във възстановката по драматичните исторически събития отпреди 145 години се включиха над 70 представители на клуб "Традиция" от цялата страна. Възстановката, видяна от стотици хора от Кюстендил и съседния Дупница, завърши с празнични салюти.

Историкът доц. д-р Ангел Джонев за акта на Освобождението в контекста на днешните междудържавни отношения: "Който иска да го омаловажава, си е негова работа. Аз считам, че то е началото на третата българска държавност и вследствие на този акт имаме вече 145 години българска държава".

Вижте фотогалерията, подготвена от кореспондента на БНР Кирил Фалин:


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна