Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска книга за приятелството

Немският писател Себастиан Мешенмозер разказва в книгата "Гордън и Тапира" за приятелството между пингвина Гордън, който обича реда, и Тапира, който разхвърля. Двамата обаче са съквартиранти и трудно съчетават особеностите си. Затова идва момент, в който пингвинът не издържа и двамата се скарват. Тогава дори рисунките по страниците губят цвета си, а Тапирът намира оставено писмо в празната стая на пингвина.

Дали и какво произтича от това, ще разберете от тази картинна книга, която, по думите на издателката Зорница Христова, "ще достави удоволствие на най-малките, защото е достъпна за тях с краткия си текст и богатите, цветни и забавни илюстрации. 

Ще се хареса на по-големите деца, които ще оценят хумора и ще откриват нови и нови скрити детайли. А защо не и на възрастните, които са имали време да срещнат на живо много персонажи и от двата типа – като Тапира, който се чувства добре само в динамичния хаос, и като Гордън, който прилежно подрежда дори пръчиците от баркода на задната корица". 

Рисунките също са дело на автора Себастиан Мешенмозер (1980, Франкфурт, Германия), който е завършил изящни изкуства в Майнц и е един от най-обичаните художници на детски книги в Германия. Сред над 2700 кандидати на Международния панаир на детската книга в Болоня той е отбелязан като "един от най-иновативните млади илюстратори". 

Мешенмозер е превеждан на различни езици, а у нас предстои да излезе още една негова детска книга.

Чуйте Зорница Христова.

Снимки – изд. Точица

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени