Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради лошото време може да се забави изясняването на водоизточника, който да захрани с вода Омуртаг

Градът е на воден режим

Снимка: Община Омуртаг

Заради лошото време е възможно  удължаване на срока, в който трябва да стане ясно от какъв водоизточник е възможно довеждане на вода за град Омуртаг, който е на воден режим. Това съобщи за БНР инж. Явор Миланов, управител на ВиК-а Търговище, който участва в обществено обсъждане по темата. Проучването трябваше да бъде готово до края на януари.

Вариантите за водоизточник са три. Най-бързо осъществим е този за язовир „Ястребино“. За него няма да се чакат съгласувателни процедури, защото трасето съществува. То само ще бъде ремонтирано, обясни инж. Явор Миланов в предаването „Преди всички“.

„Най-бързият, най-напредналият като етап проект и най-сигурният като количество е водоснабдяване от  язовир „Ястребино“. Той е с най-малко съгласувателни процедури и с най-малко допълнително вложени средства.

Когато фирмата направи своя доклад, ще стане ясно какво трябва да се прави. Тогава ще може да посочим пари и срокове“.

От 3 дни има обаче има сняг на трасето на водопровода и е възможно фирмата да поиска удължаване на срока, посочи инж. Миланов.

Водата от един дълбок сондаж не се нуждае от пречистване, от повърхностен водоизточник обаче трябва да премине през пречиствателна станция, посочи той.

„Затова язовир „Красноселци“ също би могъл да бъде реализиран като водоизточник, но от него могат да се водоснабдят околните села, които също страдат от безводие“.

Инж. Миланов не изключи и варианта с извършване на дълбоки сондажи.

Всички опции могат да се реализират, посочи той.

„Държавата обаче се очаква да помогне и да осигури средства в подобни ситуации. Не сме голяма община с големи финансови ресурси. ВиК дружеството също не може да си позволи такива разходи“.

Цялото интервю на Таня  Милушева с инж. Явор Миланов може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна