Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва филмова панорама по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Снимка: instytutpolski.pl

На днешния 30 януари започва четвъртата филмова панорама по случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Събитието ще се проведе в Полския културен институт.

В рамките на четири поредни вечери ще бъдат прожектирани безплатно 4 филма – два игрални и два документални.

Всички те ще се излъчват с български субтитри, а входът е свободен, съобщи Светла Каранешева от програмния отдел на полския институт в столицата:

“Всяка година се стремим да подберем различни филми, които разказват за изтреблението на евреите по време на Втората световна война, но също и на хора от различни националности.

Една от целите, които си поставя панорамата, освен поклон пред паметта на загиналите по време на Холокоста, е поклон и към поляците, които са жертвали не само себе си, но и живота на своите семейства, за да спасят своите еврейски познати, съседи и непознати от сигурна смърт“.

27 януари – Международен ден в памет на жертвите на холокоста е обявен от Общото събрание на ООН за ден, в който се почита паметта  на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. Основните тържества в чест на Международния ден в памет на жертвите на холокоста се провеждат на територията на мемориала Аушвиц-Биркенау. 
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна