Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици на протест в защита на директора на столична болница

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев остава на поста си

| обновено на 30.01.23 в 12:02
Снимка: БГНЕС

"Днес в телефонен разговор, получих уверението на министъра на здравеопазването д-р Меджидиев, че няма да приеме подадената от мен молба за напускане“. Това съобщи в прессъобщение до медиите д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

От здравното министерство потвърдиха, че министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев не е приел подадената от д-р Дечо Дечев оставка и подкрепя настоящото ръководство на болницата.

В разговор между двамата са били обсъдени наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение.

Тази сутрин медици от университетската болница Св. Иван Рилски“ протестираха в подкрепа на директора д-р Дечо Дечев и с искане за оттегляне на внесената от него молба за напускане на поста.

Цветанка Горанова работи в клиниката по неврохирургия, а в болницата е от 16 години. През 14 от тях управител на лечебното заведение е д-р Дечо Дечев, припомни самият той пред събралите се в негова подкрепа лекари, сестри и санитари. Самият д-р Дечев припомни по-рано, че е изпратил 11 искания до здравния министър, свързани с дейността на лечебното заведение, и настоява за тяхното изпълнение.

“Държи ни здраво дисциплината. Много работим, но и получаваме. Достойно заплащане получаваме“, казва Горанова. 

През ноември Дечев изпраща писмо до здравния министър, в което поставя въпроси, изискващи спешно съдействие от страна на принципала. Сред тях е липсата на капиталови субсидии, въпреки подадени проекти, след прехвърлянето на служителите на белодробната болница към университетската и случилото се увеличение на заплатите на новите медици с 30 процента.

В самия край на събирането при медиците влезе д-р Дечев, който ги призова да се върнат по работните си местаЗасега той няма да оттегли подадената оставка.

Днес Дечо Дечев допусна, че някой иска да е управител на болница, която е с минимални проблеми спрямо други болници. Не посочи конкретна личност:

"Натискът по-скоро са някакви лични интереси на хора, които не са на ниво министър".

Ако не бъдат изпълнени тези искания, за да бъде оттеглена оставката на д-р Дечев, от синдикат "Защита" са категорични, че ще продължат с демонстрациите и ще преминат към блокиране на кръстовища в София.

снимка: БГНЕС
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна