Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Дамянов: Въпросът с таксата е пред скоба, голямото съдържание е в дебата за здравеопазването

Снимка: Лора Търколева

"Потребителската такса е част от функционирането на здравната ни система. В този диалог трябва да се включат всички заинтересовани – пациенти, Здравна каса, лекари". 

Това каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. 

И посочи позицията на НЗОК - потребителска такса не трябва да се заплаща, след като се плащат здравни осигуровки

"Но това са все части от пъзела, наречен здравеопазване". 

В предаването "Преди всички" той подчерта, че въпросът с потребителската такса е изнесен пред скоба, а голямото съдържание е в цялостния дебат за здравеопазването

"Да се стъпи на добрите практики в западните държави. Във Франция дебатът се води 10 години. Достатъчно е да почерпим положителния опит и от Франция, и от Австрия... Една част от близо 1 млн. български граждани, които предпочитат да не се осигуряват, не желаят да участват в здравната ни система по една проста причина. Те казват - защо трябва да плащам здравни осигуровки, след като отида при личния си лекар, той ми взема такса, а като отида в болница, пак си плащам. Въпросът със здравните осигуровки и с потребителските такси трябва да бъде решен комплексно". 

Според адвокат Дамянов някой се опитва да се възползва от изкуствено създаденото напрежение:

"Лекарите имат основание да поискат увеличение на потребителската такса, а пациентите питаме - защо да плащаме такса, след като сме здравноосигурени... И тук е мястото на държавата". 

Анкета на Ива Антонова от Враца и интервюто на Лора Търколева с Андрей Дамянов в предаването "Преди всички" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна