Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Бел: Проблемът с почистването на Панчаревското езеро няма да остане нерешен

Снимка: Лора Търколева

"Езерото Панчарево е гражданска кауза. Борим се от 2017 година и по наша инициатива се направи междуведомствена комисия от 17 различни ведомства, за да се обследва какво е състоянието на езерото. Установено е, че в него има 1/5 по-малко вода, отколкото по паспорт би трябвало да има. Това е заради наносите, които се вливат от река Бистришка и от язовир Искър". 

Това каза пред БНР Галина Бел от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне по казуса с Панчаревското езеро, което от години се заблатява и не може да бъде почистено. Отговорностите са поделени между три министерства и Столичната община

Мястото не е почиствано основно от 1981 година, когато там се провежда Световно първенство за младежи по академично гребане. Еколози смятат, че ако то се зариби, може да бъде поизчистено. Това обаче може да създаде напрежение с любителите на риболова. 12 млн. лева са необходими за почистването, каза в предаването "Преди всички" депутатът от "Български възход" проф. Даниела Дашева

По думите на Галина Бел преди две години са одобрени 180 000 лева за изработка на идеен и работен проект за почистване на езерото, който обаче още не е реализиран и ако изтече срокът за неговото изпълнение, ще се наложи да бъде актуализиран. 

Решаването на проблема се бави заради прехвърлянето му от кабинет на кабинет и кадрови смени в отговорните ведомства. 

"Няма да оставим проблема нерешен. С гражданска активност се опитваме да спасим нещо, което е ценно не само за Панчарево и Кокаляне, но и за спорта, и за софиянци. И както се борим за тези неща, разбираме, че има инвестиционно намерение от фирма, закупила имот до водите на езерото, от страната на Герман, за хотел с 50 стаи плюс друга постройка, плюс паркоместа. Ако там трябва да преминават камиони, какво ще стане с велоалеята, за която бяха похарчени 1 млн. лева". 

Подробности по темата можете да чуете  в звуковия файл в интервюто на Лора Търколева с Галина Бел в предаването "Преди всички". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна