Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският културен институт представя кино панорама в памет на жертвите на Холокоста

Снимка: Pixabay

Четвърта филмова панорама със заглавия, посветени на Холокоста, започва тази вечер в Полския културен институт

В рамките на четири поредни вечери ще бъдат прожектирани безплатно четири филма – два игрални и два документални. Всички ленти ще се излъчват с български субтитри, входът е свободен, а началният час е 18.30 часа. 

Панорамата е по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари. Денят е обявен за такъв от Общото събрание на ООН и цели хората да си спомнят за паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. 

Тази вечер ще бъде показан първият от двата документални филма - "Фотолюбител" на известния полски режисьор Дариуш Яблонски, една история, която разказва за гетото в град Лодз. 

"Кабаре на смъртта" на режисьора Анджей Целински е разказ за артисти с еврейски произход, борещи се по време на войната за оцеляване чрез единственото достъпно за тях оръжие – музикално, театрално и филмово творчество. 

"Братя" на режисьора Лукаш Осталски е на същата тема като "Лелята на Хитлер". Сюжетът се завърта около малко селце в Мазовше. Годината е 1943 година и двама юноши - братята Янек и Сташек, намират в една от стопанските постройки укриващи се евреи. Те са техни връстници, синове на уважаван аптекар, живял преди войната в съседното градче. Само те двамата са оцелели от погрома, който германците са устроили на евреите в близката гора. Въпреки смъртната опасност Янек и Сташек решават да скрият момчетата, но не съобщават на никого за решението си. 

Повече по темата можете да утре в звуковия файл. 


По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна