Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът:

Българското документално кино и Балканските войни

Темата в "Разговорът" отново е за Балканските войни и за белезите, оставили те в душата на народа ни. За мястото на Балканските войни в българското документално кино – разказват в "Нашият ден" Диана Захариева, режисьор на филма "Три свещи", и Господин Неделчев-Дидо – съсценарист на филма.

Филмът третира Втората Балканска война (Между съюзническата) и съдбата на хиляди военнопленници, на хиляди мирни хора. Как е дошла идеята за филма "Три свещи", разказва в "Разговорът" Диана Захариева:

"Нямаше идея да се прави филм. Идеята беше да намеря следите на прадядо, който изчезва безследно през Балканската война. Колкото роднини – толкова истории и легенди. Най-разпространеното беше, че той е загинал на остров Крит. Така стана, че моята приятелка отиде да живее на Крит и аз реших да отида и да проверя какво се е случило, къде са гробовете на българските военнопленници. 

Стигнахме до Крит, опитахме се да намерим мястото, да разпитаме. Там едни, иначе много любезни, хора в момента, в който споменахме Балканска война и български военнопленници, искаха да ни бият! В този момент започнах да си задавам въпроса защо тези хора ни мразят. До момента знаех само, че сме загубили тази война и че това е т.нар. "Първа национална катастрофа".

Прибрах се в България, започнах да търся, разпитвам, чета и така попаднах на остров Трикери. Една трагедия за нас, българите, за която почти не се говореше тогава. Полк. Зафиров всъщност изравя острова от забравата. 

Трикери е бил лагер за пленници, там е имало и мирно население. Наред с войниците, хората от Егейска и Вардарска Македония, които са пленени, също са закарани там. За Трикери и до днес се знае твърде малко. Не може да се говори за концентрационен лагер.

Най-голямото престъпление за мен е, че в един от лагерите има холера, а гърците ги обединяват, като отделят само офицерите (висшия боен състав). И така холерата тръгва... 

Сега на Трикери няма знак, няма паметник, няма разказ... 

"Белезите са в душите на хората. А паметта трябва да бъде жива у нас, за да не повтаряме грешките на миналото" – казва Господин Неделчев.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Снимки – Кино в театъра - Кюстендил

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!