Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Желева и една прекрасна вечер с поезия

Боряна Желева: Когато аз самата стана спомен, не искам да се скитам дух бездомен!

2
Боряна Желева
Снимка: Личен архив

„Кажи, дали в една прекрасна вечер…“ – така е озаглавена поетичната книга на Боряна Желева,  журналист в БТА,  в печатни издания и преподавател във Факултета по журналистика.

Поезията на Боряна Желева е позната от българския литературен печат и от нейни авторски изяви пред публика в България, Унгария, Швеция, Италия, Германия и Франция.

През годините публикува в различни периодични издания, а в по-ново време - във вестник „Словото днес“ - седмичник на Съюза на българските писатели, както и в електронното списание „Литературен свят“. Участва в антологията „Тринайсет“ (2019 г.), дело на 13 души - поети, всички свързани с журналистиката като професия, а също и с дейността на литературния кабинет „Владимир Башев“.
Боряна Желева
"Започвам да пиша, като музата идва спонтанно при мен чрез поетичния език. Моите стихотворения са кратки като форма и са една разказана история...Аз обичам да разказвам истории.

Повечето от стиховете ми не са абстрактни, винаги са свързани с преживяване, със сюжет, който ме вълнува, с нещо, което искам дори контретнто да кажа на определен човек  - то е един вид диалог между мен и останалитне хора.

Темите ми са общочовешки - за живота, за смъртта, за мъдростта или за липсата на мъдрост", каза в "Нощен Хоризонт" на БНР Боряна Желева.

По стихове на Боряна Желева композиторът Димитър Николов е създал кантати и песни, звучали на много места по света в изпълнение на български и на чуждестранни изпълнители.

"Ако бих могла да избирам поприще бих избрала да съм художник - затова аз с думи рисувам пейзажи... Много обичам природата и тя е в моите стихове - тиха, красива, дъждовна, цветна...

Когато аз самата стана спомен, не искам да се скитам дух бездомен, не нечий спомен в стоята ще вляза и ще изгрея като обич цялата", пише в стиховете си Боряна Желева.
Боряна Желева
Успоредно с поетичното си битие, по професия и призвание Боряна Желева е журналистка. Възпитаничка е на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Св. Климент Охридски”, в който преподава от 2005 г. досега. Работила е в БТА, във вестниците ”Демокрация”, „Новинар, „Континент”, „Глашатай”, в Радио Франс Ентернасионал (RFI) и в други медии.

"Работата ми в БТА беше много наситена, в отдел Справочна и отдел България, а по късно и в Международния отдел, като бях обучавана и наблюдавана в началото много внимателно и с помощта на ментор. 10 години работих там. Имаше страхотна атмосфера за работа...", спомня си още Желева и разказва още за това имало ли е цензора в БТА по време на социализма.

През 2021 г. излезе поетичната й книга „Кажи, дали в една прекрасна вечер…“, депозирана в Националната библиотека „Кирил и Методий, в Столична библиотека, в библиотеката на Софийския университет и на други места. По желание на авторката тиражът не беше предоставен на книжарниците, за да стигне до своите читатели като подарък. Така и стана. Премиерата на книгата се състоя през ноември 2022 г.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна