Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията – памет за важното

Ина Иванова за новата ѝ стихосбирка "Нещата, за които мълчим"

Снимка: ФС на Ина Иванова

Да разковаваш клетката на нетърпението,

да се оттласкваш...
Виж жеравът как се издига безмълвно, без усилие,
той целият е въздух, изящна рана в синевата,
а сянката му се стопява
до точица, до лекота, до спомен,
до слънчево петно в окото на момиче.
Светът е рязък, дребен, безутешен
и в гръдния му кош заспива болката,
утихва приютена в старото дълбоко,
когато се оттласкваш – жерав,
избягал от дървената клетката на илюзиите.

Най-после цял, безпомощен, отвъд.


Премиерата на новата стихосбирка на Ина Иванова "Нещата, за които мълчим" е в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Събитието e на 8 февруари, от 19.00 часа. Книгата ще представи Невена Дишлиева-Кръстева. Ето какво пише тя за книгата:

"Тази крехка книга пътешества между летата на срамежливото порастване и зимите, които си отиват без предизвестие. В междусезонията ѝ се е сгушил един свят, който не знаем колко и дали ще трае, но е спасителен тук, сега. Обостря сетивата. Усещаме пулсациите му през призмата на болките – минали и настоящи, носталгични, живи. Забавяме, съзерцаваме, изричаме имената на състояния, назоваваме онова, за което досега сме мълчали. "Облягаме тъгата си" на другия. Притихнали."

Ина Иванова обича вятъра и вярва в езика на изкуството. Автор е на сборниците с разкази "Право на избор и други проклетии" (2009), "Името на неделята" (2012) и "Летящ акордеон" (2014), романа "Кар танеси" (електронна книга) и стихосбирката "малки букви" (2016), "Криле от папиемаше" (2019).Публикува текстове в сп. "Съвременник", "Литературен вестник”, сп. "Страница”, сп. "Глоси", сп. "НО поезия", сп. "DIVA!", в множество електронни издания, както и в сборниците "Друга вода", "6+" и "Бащите не си отиват". Носител на национални награди.Нейни текстове са превеждани на английски, руски, полски, фарси, арабски, хърватски и сръбски език.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна