Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Милчев: Най-хубаво ми е било, когато ми е било "никак", защото съм бил целият!

Николай Милчев
Снимка: Кармен Манукян

"Тези 65 години на мен не ми тежат, стълбата не се усеща...Сега вече не искам да се правя на млад, не казвам, че човек остава сам, но казвам, че годините, подредени като цифри, са нищо...", каза за "Нощен Хоризонт" Николай Милчев, който навръх 65-тия си рожден беше на специален гост в Българското национално радио.

Николай Милчев е един от най-известните и четени съвременни български поети

"Сега през призмата на времето си мисля, че най-хубаво ми е било, когато ми е било "никак", защото съм бил целият! Защото вероятно тогава правиш онова, което най-много умееш - без да го търсиш, без да се насилваш, без да си измисляш поводи. Тази равна утъпкана повърхност е хубаво нещо, защото ако си на върха на възможносите си - колко души ще качат Еверест?"

Годините трябва да не се усещат, не защото не искаш, а защото текат... като река", смята още поетът.

"Аз много обичам старогръцките митове и легенди. Но те трябва добре да се познават. Аз обичах да ги преподавам", каза още Милчев.

Дълги години той е бил учител по БЕЛ в 105-о столично училище "Атанас Далчев". Любим негов филм е "Заветът на инките". Затова са му казвали и "Инката", мечтае да види Мачу Пикчу.

Милчев представи новите си две книги - "От сутрин до вечер" - проза, и "Съчинения по природа" - стихотворения, кратки разкази и кратки есета.

На 2 февруари 2023 г. от 18,30 часа е премиерата на книгите му в Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий".

Николай Милчев

Николай Милчев е роден на 1 февруари 1958 г. в Плевен. Завършва българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където участва в творческите търсения на студентския кръжок „Емилиян Станев“. Работил е като заместник-главен редактор на в-к „Средношколско знаме“ и в-к „Клас“. Бил е член на редакционната колегия на сп. „Родна реч“. Сътрудничи на целия литературен печат, негови стихове са излъчвани по Българското радио, БНТ и др. Бил е член на Съюза на българските писатели от 1993 г.  и на неговия управителен съвет. Напуска СБП през 2016 г.

Носител е на много литературни награди сред които -  „Божидар Божилов“, „Петя Караколева“, „Биньо Иванов“, „Теодор Траянов“, лауреат е на конкурса „Златен ланец“ на в. „Труд“ и др. Два пъти е бил номиниран за наградата „Балканика“.


Негови стихове са превеждани  на руски, английски, немски, турски, унгарски и италиански.
Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени