Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва с 25 базисни пункта

Федералния резерв на Съединените щати увеличи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до диапазона между 4,5% и 4,75%, продължавайки по този начин да се бори с инфлационните тенденции, които обаче донякъде намаля в последно време, но инфлацията като цяло остана висока.

Въпреки слабото днешно повишение, федералната фондова лихва на САЩ достигна най-високото нивото от 2007 г. насам.

В изявлението си след края на днешното заседание Фед подчерта, че войната на Русия в Украйна оказва голямо влияние върху "повишената глобална несигурност" и следователно централната банка на САЩ остава "много внимателна по отношение на инфлационните рискове“.

Федералният резерв също така отбеляза, че най-новите данни за икономиката на страната показват "скромен ръст на разходите и на производството", както и ниско ниво на безработица.

Фед добави, че очаква допълнителни увеличения на лихвените проценти като инструмент за намаляване на инфлацията до целевото ниво от 2 на сто.

Централната банка не даден знак за темпа на предстоящите лихвени повишения, но отбеляза, че ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, забавянията, с които тази парична политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие, преди да вземе решение за това.

Графика на федералната фондова лихва на САЩ



Утре се очаква и решението на Европейската централна банка, но най-вероятно то ще бъде за повишаване на лихвата в еврозоната с 50 базисни пункта.

По-рано през деня стана ясно, че инфлацията във валутния съюз се е забавила през януари до 8,5% на годишна база.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени