Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис присъства на погребението на Тайри Никълс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Призиви за справедливост бяха чути на погребението на Тайри Никълс, мъжът който почина след арест в американския град Мемфис при който бе използвано насилие. Никълс почина на 10-ти януари, три дни след като униформени му нанесоха побой по време на пътна проверка. Кадри от побоя доведоха до заклеймяване и протести на различни места в страната. Петима полицаи бяха уволнени и обвинени в убийство във връзка със смъртта на Никълс.

По време на погребалната церемония в Мемфис в сряда един от ключовите фигури в борбата за равни права в Америка Ал Шарптън заяви, че разбира нуждата от опазване на реда, като допълни - „но с престъпността не се борите като вие самите ставате престъпници.“

Майката на Никълс през сълзи говори за сина си и каза, че единственото нещо, което ѝ дава сили, е вярата ѝ, че синът ѝ е бил изпратен със задача от Господ. „И сега явно задачата му е приключила. Той се е прибрал у дома.“ Тя също поиска Конгресът да приеме мерки за реформи на полицията.

Паметта на Никълс заедно с неговото семейство почетоха изтъкнати фигури, сред които бяха както Ал Шарптън, така и актьорът Спайк Лий.

Съболезнования от името на цялата страна на място отправи вицепрезидентът Камала Харис, която каза, че бруталният побой над 29 годишния афроамериканец от полицията не е бил с цел гарантиране безопасността на обществото. 

Харис, както и други призоваха законодателите да приемат проектозакона за промени в работата на полицията на името Джордж Флойд - друг афроамериканец, загинал след полицейско насилие. Мярката, която влезе на обсъждане в Капитолия през 2021-ва, предвижда големи промени в правилата за работа на полицията, в това число премахване на квалифициран имунитет за униформени.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!