Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Карадайъ: Хората не искаха избори, а да се решат най-важните им проблеми

"Всеки български гражданин трябва да е активен и да гласува"

Мустафа Карадайъ
Снимка: Ани Петрова

Няма как да сме равнодушни след поредния неуспех да се реши политическата криза в страната. Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание Мустафа Карадайъ, който е председател на ДПС.

„Такава криза най-новата ни история не помни. Може да погледнем на нея с надеждата, че получаваме най-мъдрите уроци. Важно е да извлечем най-правилните поуки и да трансформираме кризите в нови възможности“.

Обещахме да сме достатъчно отговорни и да положим усилия за създаване на правителство, припомни още председателят на ДПС.

„Днес всеки народен представител трябва да отговори пред себе си дали бяха положени всички усилия за решаване на политическата криза, дали НС работи с дневния ред на обществото. Добре е всеки да се даде сметка, че хората не искаха избори, а да се решат най- важните им проблеми. Трябва да признаем, че НС не успя“.

Той посочи няколко причини за това.

„Липсата на диалог е водеща. Голяма част от политиците са загубили способността да водят такъв. Вторачили са се в упорните точки“.

Ние сме представители на целия български народ, отбеляза Карадайъ.

„Ако народът трябва да живее заедно, същото се отнася и до нас, които сме в НС“

Политическите сили можеха да постигнат успех чрез уважение и смирение към опонентите, заяви лидерът на ДПС

Президентът даде достатъчно време на политическите сили, за да намерят път едни към други, отбеляза той.

„Не постигнахме успех и не излъчихме редовно правителство, не се справихме с политическата криза. Цените продължават да растат и да се увеличават хората, които изнемогват.  Отново отиваме на избори, но се надяваме , че отиваме с научени  уроци и готови още в предизборната кампания да проявим готовността си за диалог“.

Политиката е преди всичко отговорност, напомни лидерът на ДПС. 

„Решаването на проблемите и създаването на добро бъдеще е отговорност на всички органи и институции в страната. Отговорност трябва да проявят и всички български граждани с избирателни права. Важно е всеки да посочи партията или коалицията, която може да представлява неговите интереси. Всеки български гражданин трябва да е активен и да гласува“. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени