Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарните партии без големи очаквания към новия служебен кабинет

Снимка: Ани Петрова

Парламентарно представените формации нямат големи очаквания от новия служебен кабинет, но за сметка на това имат въпроси и изисквания към него. Три са задачите пред служебното правителство, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков:

“Най-важното нещо, което новият кабинет трябва да направи, е да направи така, че изборите да са честни. Това предизвикателство сега става много по-голямо с хартиената бюлетина. Призовавам, особено МВР, този път да си свърши работата безупречно, защото българите разчитат на едни честни избори. Второто нещо е, държавата да функционира без сътресения. И третото нещо, което е важно, е да предоставят неутрален терен. Да няма министри, които да взимат страна в политическата дискусия“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов очаква още от същото:

“Явно, “още от същото“, да се изразя по този булеварден начин. Какво друго можем да очакваме?! Да се надяваме да не направят някакви поразии в периода на изборите. Разбира се ние ще следим тяхното поведение и ще се опитаме да ги коригираме там, където си позволяват волности. Да се надяваме, че няма да променят и външнополитическия курс на страната по отношение на войната, това е изключително важно“.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма очаквания от новия служебен кабинет, но има въпроси:

“Защо през цялото време се опитваше да форсира процеса на вкарване на България в еврозоната, при условие, че нито има мандат за това, нито пък има някакви обективни финансови и икономически причини да го прави. Още повече, че говорим за служебно правителство“.

Любен Дилов от ГЕРБ коментира единствената промяна в новия стар служебен кабинет така:

"Според мен, нещата са се случили така. Радев ги е събрал и е казал: "Всички министри - крачка напред. Минеков, ти къде бе?!. Така е станало, според мен, защото той няма основание да е недоволен от повечето си министри. Ние също нямаме. Вършеха добре работата си в тези тежки условия, които имаше. Не забравяйте, че все пак те работиха с 1/12 от миналогодишния бюджет".

Именно отказът да бъде внесен нов бюджет за 2023 г. е основният упрек на БСП към служебния кабинет. Георги Гьоков с лична позиция:

"В социалната сфера не е много висока оценката, защото не продължиха добрите политики, които имаше в редовното правителство. Очаквам да работи новия кабинет на по-големи обороти в полза на хората, но служебните кабинети не са добро нещо за България".
Съставът на служебния кабинет показва, че то ще продължи да работи по същия начин, както и досега, коментира зам.-председателят на "Български възход" Виолета Комитова:

“Следователно ще продължи да работи по стария начин това правителство, както е било досега. В изпълнителната власт задачите са страшно много. Всеки ден изскачат някакви проблеми и кризисни ситуации, които трябва да се решават, освен че трябва да се работи по дългосрочни въпроси – законите по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се донапишат и да се подготвят за следващото Народно събрание“.

ДПС даде висока оценка за служебния кабинет, който продължава работата си и след разпускането на 48-ото Народно събрание. Депутатът Йордан Цонев коментира пред журналисти в парламента:

"Мисля, че от всички служебни кабинети от 2021 година, този най-добре се справя определено - и финансовият министър стои добре, и кабинетът стои добре като цяло. Пропуски винаги има, но кой е безгрешен?"

Цонев категорично отхвърли твърденията, че рокадата на служебния министър на културата Велислав Минеков е свързана с напрежението в Народния театър:

"Няма нищо общо със скандала, но ако следите внимателно, и други театри - и музикални, и така нататък, бяха сменени, и процедури опорочени и това не е само мое мнение. На повечето парламентарни групи е мнение, така, че аз не намирам Минеков да е свършил нещо полезно".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна