Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните музикални вечери "Проф. Иван Спасов" започват с почит към Владигеров и Рахманинов

Фестивалът ще се проведе в Пазарджик от 2 до 5 февруари

3
Симфоничен оркестър - Пазарджик

Тази вечер в Пазарджик започва 48-то издание на Зимните музикални вечери "Проф. Иван Спасов". Фестивалът се организира от Община Пазарджик с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Григор Паликаров - главен диригент на Симфоничния оркестър - Пазарджик, е подготвил програма, която включва традиционните елементи: честване на важни годишнини в музикалния календар, представяне на високоценени и успешни пазарджишки изпълнители, както и на гости от чужбина, които предлагат на публиката рядко изпълнявани в града произведения. Присъства и очакваното матине на възпитаници на музикалните паралелки и школи в Пазарджик, откъдето са тръгнали към голямата сцена не е идин и двама успешни музиканти.

Откриването на Зимните музикални вечери "Проф. Иван Спасов" тази вечер от 18:30 ч. в зала "Маестро Георги Атанасов" и този път е поверено на Симфоничния оркестър - Пазарджик. Под диригентството на маестро Паликаров той ще изпълни Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров и Симфония №2 от Сергей Рахманинов, във връзка с неговата 150-годишнина. Малко преди началото на концерта - в 18:00 часа, ще бъде открита и фотоизложба под надслов „Симфоничен оркестър - Пазарджик – път с успехи у нас и чужбина“, която ще покаже материали от архива на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“, събиран през годините.

В следващите дни пазарджишката публика ще аплодира клавирното дуо Евгения Симеонова и Десислава Щерева; певицата Гергана Русекова в дуо с пианиста Симеон Златков; а в неделя се очаква гостуването от Италия на диригента Джулио Маразия и цигуларя Еторе Пелегрино.

Артистичният директор на фестивала в Пазарджик Григор Паликаров представя програмата в детайли - чуйте интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени