Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гълъбов: Промените в Закона за пътищата трябваше да се случат много по-рано

Снимка: БГНЕС

3 са основните промени в Закона за пътищата, каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Николай Нанков.

Първата е свързана с обстоятелството, че ще се плащат до 3 глоби (300 лв. е максималната глоба) за липса на винетка в рамките на една календарна година, посочи той и обясни, че този текст ще влезе в сила със задна дата от 1 януари 2019 г. По думите му всички глоби, платени над тези 3 за година, ще бъдат възстановени.

Втората промяна касае сгрешените винетки, посочи Нанков и добави третата промяна, с която ползвателят ще получава известие за изтичаща винетка.

Според него приходите няма да намалеят: "Целта на тол системата не е толкова да се глобява, колкото да се заплащат дължимите такси, т.е. да нямаме толкова нарушители на пътя".

По казуса Пролеша десетки хиляди шофьори ще получат компенсация за надвнесени глоби, категоричен бе Николай Нанков. 
"Промените трябваше да се случат много по-рано и трябваше да бъдат насочени към логическо завършване на процеса по административно обслужване на гражданите, така че да не се стига до тази ситуация", заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Георги Гълъбов от протестиращите от Пролеша относно промените в Закона за пътищата, които бяха прети вчера с единодушие. 

Според него е абсурден коментарът на АПИ, че глобите са част от приходите:

"Няма нормална държава, работеща на върховенство на закона и уважение на собствените си граждани, която да си изчислява бюджета на база на глоби. Това означава, че цялата процедура по административно обслужване ще е насочена именно върху това на гражданите да им се предоставят условия те да нарушават закона".

По думите му това е лоша тенденция

"Надявам се след този случай да се промени маниерът на поведение на вземащите решения. Това няма да е начинът. Всички сме длъжни да спазваме закона, но има ситуации, при които автоматизацията, която се налага с новите средства за контрол, води до абсурдни случаи". 
Интервютата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!