Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове.


3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които се борят да опазят природата, нощем сънуват причудливи сънища. А изневиделица се появяват сеещите опустошение и разруха гадини. Този въображаем свят създава авторът Марин Трошанов, носител на литературна награда "Перото" 2019 в категория "Детска литература" за "Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа" и на още международни признания:

Марин Трошанов, Ангелина Грозева и Николай Михайлов"Книгата е предупреждение за децата и техните родители, създава послания."

В сюжета на книгата е изоставената фабрика между Пукнатината, хълмовете и стария кактус, а пет метални създания, не по-големи от човешка длан, се пробуждат за нов живот. В книгата ще намерите инструкции как да визуализирате добавена реалност чрез QR кодовете, които съпътстват историята, разказва Николай Михайлов:

"Имаме намерение да продължим историята, и това да е само първата част."

"Чудният нов свят" прокарва една хипотетично полезна функция на роботите, ако те черпят енергия от тайнствен Източник – през деня усърдно пазят цветната си градина от набезите на свирепи вредители, пясъчни бури и киселинни дъждове, те се превръщат в защитници на природата. Така се сблъскваме с въпроса за полезното използване на технологиите и докъде ги овластяваме.

Снимки: издателство "Мърмот", Кирил Станоев
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия