Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова програма за безвъзмездна помощ за енергийна модернизация на домовете в Кипър

Наташа Пилиду
Снимка: meci.gov.cy

Нова програма за безвъзмездна помощ за енергийна модернизация на домовете с бюджет от 35 млн. евро започва в Кипър. Трансформирането на по-стари енергоемки сгради в сгради с висока енергийна ефективност е заложено в правителствената стратегия за ускорен зелен преход.

Отпусканата от правителството субсидия за "зелени" ремонти и обновяване на жилищата ще покрие до 60% от разходите на собствениците им, като максималната сума е 32 000 евро, обяви енергийният министър Наташа Пилиду.

Това е вторият подобен план в Кипър. Първият, също за 35 млн. евро, бе обявен през март 2021 г. и завърши успешно три месеца по-късно с подадени близо 2200 заявления.

Целта на програмата за енергийно субсидиране е да се стимулират гражданите да инвестират в трайни и ефективни мерки в домовете си, които ще доведат до спестяване на енергия и намаляване на сметките за ток и парно, каза министър Пилиду.

Изискванията за енергийна ефективност бяха надградени през 2021 г. и построените нови сгради са с почти нулево потребление на енергия, уточни тя.

До края на тази година действа и правителственият план на стойност 70 млн. евро за безвъзмездна помощ за инсталирането на фотоволтаици и топлоизолация на покривите на домовете.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!