Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън отлага визитата си в Пекин заради "инцидента" със засечния над САЩ китайски балон

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън отлага посещението си в Китай, след като над САЩ беше засечен китайски шпионски балон, съобщи телевизия Ей Би Си нюз, като се позова на свои източници, предаде Ройтерс.

Според американската медия Блинкън не иска ситуацията с отменената визита да се раздува, но също така няма желание инцидентът да бъде доминираща тема на негови срещи с представители на китайските власти.

Съобщава се, че Блинкън е трябвало да се срещне лично с китайския президент Си Цзинпин по време на планираното му двудневно пътуване до Китай.

Информацията за отлагане на посещението бе потвърдена от Държавния департамент на САЩ. Високопоставен представител на американското външнополитическо ведомство каза, че Блинкън ще е готов да посети Китай, "когато условията позволят това".

По-рано през деня Пекин изрази съжаление, че "гражданският аеростат", както го нарече китайското външно министерство, случайно се е отклонил към територията на САЩ, като този инцидент предизвика гневни политически реакции във Вашингтон.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна