Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кузман Илиев: Ние де факто сме в еврозоната, но де юре не сме

Кузман Илиев
Снимка: Мария Филева, БНР

"Ние де факто сме в еврозоната, но де юре не сме. Ние сме в борд към еврото, ние сме вързани за този валутен съюз, нашата валута де факто е евро, тъй като активите на нашата централна банка са евро. ... Анализът трябва да е - кое е по-малкото зло. Еврозоната е стабилен валутен съюз и относително по-малко зло. България не е в ситуация да стои отстрани и да казва колко е зле еврозоната, защото ние сме в еврозоната де факто и консумираме всички болежки от това"

Коментара направи пред БНР икономистът Кузман Илиев и обясни:

"Еврозоната е клуб на богатите, в който алкохолът е много евтин, ако нямате дисциплина, влизате и много бързо се напивате като Гърция - ставате двойкар, а не отличник - както бяха германците. Еврозоната не е панацея". 

По думите на икономиста с въвеждането на валутния борд българите са разбрали, че левът е бил много силно политизиран и някой е злоупотребявал с неговата покупателна сила и са избрали друга валута:

"Днес това се забравя. Днес казваме, че ще загубим паричен суверенитет. Ние нямаме суверенитет, ние сме в еврозоната".  

Според него България няма проблем с бюджетния дефицит и покрива критериите за влизане в еврозоната, защото не е имала редовно правителство, което да направи повече разходи.

"Както и да го въртим и да го сучем, не отговаряме на критериите и трябва да има много силно политическо желание от страна на еврозоната, за да ни приемат. Макроикономическите тенденции не са добри с оглед на хроничните дефицити и високата инфлация".

Кузман Илиев коментира влизането на Хърватия в еврозоната като социален експеримент и сме видели в епруветка, че обективните критерии нямат особено значение, а има политическо решение:  

"Направиха се сериозни отстъпки. И за България ще се направят отстъпки, ако политическото решение е такова, ако френското лоби в еврозоната надделее над немското".

Интервюто на Явор Стаматов с Кузман Илиев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!