Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: "Смислено" предложение от правителството все още може да предотврати стачките в здравеопазването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания ръководителят на най-големия синдикат, защитаващ правата на медицинските сестри, призова премиера Риши Сунак да направи ново предложение за подобряване на заплащането, ако иска да избегне планираните стачки през следващата седмица. 

В писмо, видяно от Би Би Си, Пат Калън от Кралския колеж за медицински сестри пише, че за първи път отправя директно молба към премиера. Цитирайки напредъка в преговорите за заплатите в Уелс и Шотландия, Калън посочва, че нова оферта или нови преговори могат да предотвратят стачните действия в Англия.

Понеделник може да се превърне в деня на най-масова стачка в историята на националното здравеопазване. Медицинските сестри в Англия и парамедиците в Англия и Уелс предвиждат координирани действия за първи път в продължаващия спор за заплащането и условията на труд.

Медицинските сестри ще стачкуват и във вторник, а служителите на Бърза помощ - в петък. В писмото Калън отбелязва, че едно "смислено" предложение от правителството все още може да предотврати стачките и призовава Сунак да действат по същия бърз и решителен начин, както с уволнението на председателя на Консервативната партия Надим Захауи, нарушил министерския кодекс.

"Призовавам ви да демонстрирате, че вашето правителство е на страната на трудолюбивия, достоен данъкоплатец. Няма по-елементарен начин да се покаже това от бързото приключване на стачката на медицинските сестри", изтъква Пат Калън.  


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна