Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц увери, че западните оръжия няма да бъдат използвани на територията на Русия

| обновено на 05.02.23 в 17:24
Германският канцлер Олаф Шолц.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц увери в интервю за седмичника "Билд ам зонтаг", че оръжията, предоставени от Запада на Украйна няма да бъдат използвани за атаки по територията на Русия. Шолц допълни, че има консенсус по въпроса с президента Володимир Зеленски. 

По време на телефонните разговори, които той е провел с руския президент в началото на войната, Путин не е отправял заплахи нито срещу Запада, нито лично срещу него, каза Шолц в отговор на въпрос на изданието.

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви в документален филм, че руският президент го  е заплашил, споменавайки ракетно изстрелване. Кремъл отхвърли тези твърдения.

Междувременно министърът на отбраната Олексий Резников на Украйна заяви, че страната няма да използва оръжия с голям обсег, които САЩ обещаха да ѝ доставят, за удари по руска територия и ще ги насочва само срещу руските военни части в окупираната украинска територия, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".

САЩ потвърдиха в петък, че в новия пакет военна помощ на стойност 2 175 милиарда долара е включена ракета с два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите, с които Киев отблъсква руските сили.

"Винаги заявяваме официално на нашите партньори, че няма да използваме оръжия, доставени от чуждестранни партньори, за да обстрелваме руска територия. Ще стреляме само по руски военни части във временно окупираната украинска територия", каза Резников на пресконференция.

Украйна съобщи за нови руски ракетни удари и тежки боеве в Донбас. 

Украинската страна съобщи за петима пострадали при руски ракетни удари в Харков.  

Руски източници твърдят, че трима души са загинали от украински снаряд в жилищна сграда в Донецк.  

Сражения за всяка улица и къща се водят в Бахмут. От седмици руските сили се опитват да затегнат обръча около града. Според британското разузнаване положението за украинските защитници на Бахмут се усложнява. 

"В момента е много трудно в Бахмут, Угледар, в близост до Лиман, както и в други направления", обобщи обстановката украинският президент Володимир Зеленски.  

Твърде вероятно е следващата седмица министърът на отбраната Олексий Резников да бъде сменен от ръководителя на разузнаването Кирил Буданов, съобщава „Украинска правда“, като се позовава на източници в президентството и правителството.

В Одеса беше възстановено електроснабдяването за критичната инфраструктура и 200 хиляди жители, но около 280 хиляди все още са без ток заради пожар в подстанция. Прекъсвания на тока има и в Киевска област.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени