Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Христодулидис води след първия тур на президентските избори в Кипър

Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 18.00 ч. в Кипър приключи първият тур от изборите за президент. Той премина с по-висока избирателна активност в сравнение с предишното гласуване за лидер на страната през 2018 г. Въпреки това изборният ден остави решението на кипърците за нов президент за балотажа следващата неделя.

Минути след затварянето на избирателните секции бяха оповестениекзит-половете, според които все още тече оспорвана битка за второто място и участие в балотажа, което ще се реши след обявяването на окончателните резултати по-късно тази вечер.

Засега с голяма сигурност се посочва победителят от първия тур. Това е е Никос Христодулидис, бивш външен министър в правителството на сегашния президент Никос Анастасиадис, независим кандидат, подкрепян от опозиционни партии, сред които дясноцентристка, социалдемократическа, дори националистическа формация. Той получавамежду 30 и 35,4% от подадените гласове, спроред различните агенции.

Четири от екзитполовете определят второто място за Андреас Мавроянис, бивш главен преговорящ по Кипърския въпрос, независим кандидат, подкрепян от основната опозиционна лява партия АКЕЛ, за когото са гласували от 25 до30% от избирателите.

Само една агенция поставя на второ място лидера на управляващата дясна партия ДИСИ Авероф Неофиту, с 25 до 29,5% от гласовете.

Допустимата грешка за първите трима кандидати е 1,5%, отбелязват агенциите.

Изборът на президент е много важен за Кипър, тъй като той оглавява правителството, определя и ръководи цялостната вътрешна и външна политика на страната.

Час преди края на днешния първи тур са гласували 67,6% от избирателите, което е с 1,4% повече от предишните президентски избори преди 5 години.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна