Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Десподов за трети път е Футболист №1

Кирил Десподов с наградата.
Снимка: БГНЕС

Кирил Десподов стана за трети път общо и втори пореден Футболист на България. Нападателят на Лудогорец и националния отбор на България бе големият победител в 62-рата анкета на спортните журналисти с 193 гласа.

На второ място е халфът на Вердер Бремен Илия Груев, който получи 179 точки. От негово има наградата взе баща му Илия Груев, който извини отсъствието на сина си с неотложните му ангажименти към Вердер, с който той спечели мач в Бундеслигата. Трети остана халфът на ЦСКА София 1948 Ивайло Чочев, който събра 109 точки от вота.

Треньорът на Левски Станимир Стоилов бе избран за най-добър треньор. Той спечели със "сините" Купата на България след 13 години суша, а след това игра с тима и в турнира за Купата на конференциите, където тимът му елиминира ПАОК Солун, преди да отпадне от малтийския Хамрун. Стоилов събра 259 точки, но не успя да се яви на церемонията и да получи лично наградата си. Негов подгласник е Ивайло Петев, който доскоро беше национален селекционер на Босна и Херцеговина.  На трето място остана Илиан Илиев от Черно море. 

Вратарите Даниел Наумов от ЦСКА 1948 и Светослав Вуцов от Славия бяха отличени като най-добри на поста си в българското футболно първенство. Двамата събраха по 26 вота и си разделиха първото място. Те оставиха зад себе си Густаво Бусато от ЦСКА София и Серджо Падт от Лудогорец.

Националът на Лудогорец Антон Недялков получи приза за най-добър защитник. Той събра 32 гласа, като след него останаха Сонко Сундберг от Левски (25 гласа) и Юрген Матай от ЦСКА София (20 гласа).

Ивайло Чочев нямаше никаква конкуренция за най-добър халф в елита. Футболистът на ЦСКА 1948 събра 73 вота от общо 100. След него са Филип Кръстев от Левски с 13 гласа и Каули Оливейра от Лудогорец с 6 вота.

За най-добър нападател в България бе избран Кирил Десподов. Той остави зад гърба си съотборниците си от тима от Разград - Бърнард Текпетей и Матиас Тисера. 

Халфът на Интер Никола Илиев бе избран за най-перспективен млад български футболист. Той събра 28 точки, като след него в класацията останаха Марин Петков от Левски, а третото място си разделят Християн Петров, Пламен Андреев и Илия Груев.

При жените за пореден път № 1 е състезателката на Йънг Бойс Симона Петкова, която изпревари Евдокия Попадинова и Десислава Дюпюи.

Бърнард Текпетей от Лудогорец бе избран за най-добър чужденец в българската Първа лига, като наследи Юрген Матай от ЦСКА - призьор от миналата година.

За най-красив гол отличието получи Брадли де Нойер от ЦСКА София, който се разписа във вратата на ЦСКА 1948.

Звездата на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев спечели наградата "Лъвско сърце - Трифон Иванов", която се връчва в памет на непрежалимия футболист, който почина преди близо 7 години. Призът се връчва за изключително поведение на терена и извън него. Той се дава от Асоциацията на спортните журналисти.


По публикацията работи: Владислав Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!