Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

127 години Библиотечна сбирка на Националната художествена академия

Изложбата "От страница на страница..." отбелязва 127-годишнината на Библиотечната сбирка на Националната художествена академия. Експозицията в галерия "Академия", НХА, е специално подготвена за празника, за да представи архивния фонд на книгите за изобразително изкуство в България и запазеното богато наследство.

Библиотечната сбирка, събирана и опазвана в продължение на много десетилетия, заема достойно място в историческото развитие и утвърждаването на Художествената академия в София. По своето съдържание тя се смята за най-старата библиотека с най-богат специализиран фонд от литература за изобразително изкуство.

Още в началото на създаването на първото висше училище за изкуства в България, в неговия минималистичен модел е предвидено обособяване на библиотечна сбирка. Значима стъпка, която пряко допринася за реализиране на академичната мисия на институцията през следващите десетилетия.

Със своята 127-годишна история сбирката на Художествената академия от издания по въпроси на изобразителното изкуство днес стои достойно на българската информационна карта – отдавна утвърдена като водеща информационна институция на пластическите изкуства в страната. По своята специфика тя е уникална, тъй като притежава многотомни издания по история на изкуството, повечето библиографска рядкост, и стотици изключително ценни книги и албуми.

Експозицията "От страница на страница..." се фокусира върху създаването на специализирана Библиотечна сбирка и нейното развитие във времето. Това е един все още слабо проучен процес, който обаче представлява съществена част от историята на образователната институция.

Експонирани са запазени архивни документи, фотографии и редки издания по изобразително изкуство, които ни връщат назад във времето. Това е опит на кураторите да изяснят и редица неизвестни.

Представят се значими етапи и аспекти – обособяването на библиотечен фонд през 1896 г., организирането му като съвременна научна библиотека и обогатяването му през годините, неговият принос за оформянето на Художествената академия като един от първите културно-просветни центрове след Освобождението и първата половина на ХХ век.

Проектът е финансиран по Програмата за научната и художествено-творческата дейност на Националната художествена академия за 2022 година.

Екип: д-р Милена Балчева-Божкова (ръководител на проекта и куратор на изложбата), доц. д-р Ненко Атанасов (куратор на изложбата и автор на знака, дизайна и оформлението), ст. преп. д-р Росен Тошев (фотограф), Анелия Георгиева и Лиляна Иванова (проучване на библиотечния архив и селекция на изданията), Силвия Милославова (редактор, коректор, преводач).

Кураторите на изложбата – изкуствоведът д-р Милена Балчева - Божкова, уредник на музейната сбирка на НХА и доц. д-р Ненко Атанасов, преподавател в катедра "Плакат и визуална комуникация“ при Академията, разказаха в "Артефир" за най-ценните издания и артефакти в Библиотечната сбирка на Художествената академия и нейното развитие през годините.

Експозицията "От страница на страница..." продължава до 17 февруари в галерия "Академия", НХА.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки и информация – галерия "Академия", НХА

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени