Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 280 загинали и 2000 ранени след земетресението в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на загиналите в Турция е 284, а ранените са над 2000. 1710 са разрушените сгради. Това заяви пред БНР журналистът Тайфур Хюсеин, който цитира данни, съобщени от властите в страната.

Епицентърът на труса е бил в Югоизточна Турция и е усетен на територията на 4 държави, посочи той. По думите му са засегнати поне 10 областни града.

Вторичните трусове са десетки, като 6 от тях са били с магнитуд от над 6 по Рихтер, каза журналистът. Той добави, че вторичните трусове вече започват да намаляват.

Това е най-голямото земетресение след труса от август 1999 г., когато загиналите бяха 17 хил. души, коментира Тайфур Хюсеин в предаването "Преди всички".

Гърция изпрати спасители на Турция след опустошителното земетресение, което разлюля съседната страна.

Гръцките специалисти се включват в спасителната операция за затрупани хора от земетресението. Подготвя се и хуманитарна помощ за районите, засегнати от труса, предаде кореспондентът на БНР в Гърция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Една дума, ако трябва да употребя, това е апокалиптична гледка. Това по мнението на специалистите, е било очаквано. Разбира се, не се знае точно кога. Сеизмолозите анализират ситуацията. Най-големият фактор за жертвите, който те изтъкват – това са сгради, строени при неспазване на изискванията", коментира в предаването "Хоризонт до обед" журналистът Мехмед Юмер, главен редактор на електронното издание "Седмичен обзор".

Специалистите още не са достигнали до по-малки населени места. Има разрушени пътища, по които не може да се премине, допълни той.

Новините в Турция предават буквално за "хора, които с голи ръце местят отломки", изтъкна журналистът. По думите му се правят звукови изследвания, за да се засекат затрупани хора.

Геоложките изследвания са известни много отдавна, включително за  района на сегашното земетресение, посочи инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Качеството на строителството е от изключително значение, каза той, но допълни и това, че преустройства на съществуващи сгради се правят "по най-неграмотния възможен начин".

Балканският полуостров е силно сеизмичен район, но държавите не вземат необходимите мерки за усилване на съществуващия сграден фонд, заяви инж. Куманов.

Според него в помощ на пострадалите от земетресения райони не трябва да се изпращат хора с кратък трудов стаж, защото нямат достатъчно опит с различни конструктивни системи.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работиха: Анастасия Крушева, Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени