Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в столичния градски транспорт в готовност за стачка в час пик

Снимка: БГНЕС

Синдикатите настояват за 30% увеличение на заплатите на работещите в столичния градски транспорт.

"Ние искаме 30%. На 10% няма да се съгласим. Ръстът на инфлацията вече е достатъчно голям", подчерта пред БНР Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" преди днешната среща със заместник-кмета Дончо Барбалов.

Синдикалистите очакват категоричен отговор.

"Пари могат да се намерят по две линии – чрез държавно дофинансиране  на дружествата, и вторият вариант – да се увеличат средствата, които се предвиждат от самия общински бюджет. Пари трябва да се намерят и хората трябва да получат заслужените си увеличения на работните заплати", обясни в предаването "Преди всички" Иван Кирилов.

Снимка: БГНЕС

Хората имат готовност да стачкуват едночасово в час пик – "примерно от 7.30 до 8.30", потвърди той. Паралелно с това ще започне и подготовка за безсрочна стачка.

Кирилов посочи, че 821 лева е една от най-ниските основни заплати – на билетните касиерки в Метрополитена, а сервизни работници в различните дружества получават около 900-950 лв. 1530 лева е основната заплата за ватмани и шофьори.

"Полагат по 30-40, а някъде и над 50 часа извънреден труд месечно."

Дефицитът е значителен, отбеляза още Иван Кирилов относно недостига на водачи в общинската транспортна система. По думите му 107 души не достигат в автотранспорта и 103-ма в електротранспорта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!