Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Арттерапия с подходящата книга"

Мозък не за този свят: защо не можем да бъдем постоянно щастливи?

Книга на популярния шведски психиатър Андерш Хансен

Снимка: ciela.bg

Въпреки че животът ни никога не е бил по-хубав, изглежда, много хора не се чувстват добре психически. Зачестяват обезпокоителните доклади, според които броят на страдащите от психически проблеми нараства, а здравните организации предупреждават, че навярно след няколко години различните форми на депресия ще започнат да вредят повече от което и да е друго заболяване по света върху здравето на хората.

"Мозък не за този свят" е книга на популярния шведски психиатър д-р Андерш Хансен, който се заема с нелеката задача да даде отговор на въпроса: Защо продължаваме да изпитваме тревожност и ставаме все по-нещастни в златните години на цивилизацията ни?

Книгата е преведена на над 20 езика и обяснява процесите в нашия мозък, търсейки отговор как да се справим с тревожността и депресията в условията на днешния динамичен и високотехнологичен свят.

Авторът ни отвежда на просветляващо пътешествие из дебрите на ума, като показва как нашият мозък, еволюирал в един съвсем различен свят, има проблеми с адаптацията към съвременната стресова и силно дигитална среда. За тази цел са нужни промени – и дори отказ от натрапчиво налаганата мантра за задължителното постоянно преследване на щастието.

Книгата е написана на популярен език и дава отговор на въпросите защо тревожността и депресията са напълно естествени състояния, останки от праисторическите времена, в които хората са били заплашени постоянно от глад и инфекциозни заболявания. Ще разберем и защо самотата, този модерен феномен, може да бъде изключително опасна и защо физическата активност е от ключово значение за нашето здраве.

Книгата съдържа полезни съвети как да се справим с всички тези неблагоприятни психически проблеми благодарение на собствената си биология.

И още от зададените и изследвани въпроси в книгата: откъде идват емоциите и наистина ли всичко е "в главата ни"? Защо не можем да бъдем постоянно щастливи?

Книгата е базирана на множество източници и дългогодишния професионален опит на психиатъра д-р Хансен и заменя познатия израз "всичко в главата ни" с "всичко е в главата и тялото ти и често е знак за напълно нормално функциониране".

"Мозък не за този свят" напомня на всеки, който се чувства зле – помощта винаги може да бъде получена, стига да я поискаме.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени